×

Wyszukaj

Porządek w małej kuchni

Porady

Po pierwsze: wykorzystaj maksymalnie ściany

Współczesne systemy do zabudowy dają ogromne możliwości wykorzystania każdego zakamarka w kuchni. Projektując ją pomyśl o tym, aby szafki górne były poprowadzone do sufitu, na górnych półkach zyskasz miejsce na przedmioty, z których nie korzystasz na co dzień. Przemyśl ewentualne skosy lub nisze, możesz uzyskać dodatkową przestrzeń na przechowywanie. Dobrym rozwiązaniem są także szuflady narożnikowe.

 

Po drugie: zastosuj cargo

Cargo to wysuwana z zabudowy wąska półka ze stelażem. Idealna jest na przechowywanie przypraw, olejów i oliw, produktów sypkich. Może być elementem zabudowy głównej, ale też można wypełnić nią przestrzeń między ostatnią półką a ścianą. Zaletą cargo jest to, że uwalnia blat od stojących butelek i słoiczków czy pojemników.

 

Po trzecie: relingi

Relingi to świetny sposób na przechowywanie i… prezentację przypraw, ziół w doniczkach i drobnych akcesoriów kuchennych. Będą zawsze pod ręką, a przy okazji ładnie się prezentować. Wybór form jest ogromny; mogą to być listwy magnetyczne, rurki z haczykami, wąskie półeczki z relingiem, na których można także ustawić słoiczki z przyprawami, a także relingi na drzwi wejściowe lub szafkowe, do powieszenia ręczników czy ścierek.

 

Po czwarte: organizery i pojemniki

Organizery do szuflad i szafek – to niezbędnik nie tylko konieczny do utrzymania porządku, ale też ułatwiający pracę w kuchni. Z kolei plastikowe pojemniki, które można ustawiać jeden na drugim, pozwalają zaoszczędzić miejsca na półkach, zwłaszcza w przypadku produktów sypkich.